Sahip Çıkılmazsa Yok Olmaya Mahkum Sektör
SAHİP ÇIKILMAZSA YOK OLMAYA MAHKUM SEKTÖR
KAMIŞ VE KINDIRA SEKTÖRÜ DÜNYADA CAN ÇEKİŞİYOR
SEKTÖRÜ TÜRKİYE AYAKTA TUTUYOR
Ülkemizden hammadde olarak ürün gönderilen ülkeler: İngiltere, Hollanda, Almanya. Danimarka, Fransa, İtalya, Polonya
İhraç Edilen Ürünler: Kamış, Hasır, Plaj Şemsiyesi, Berdi otu, Kındıra otu, iplik otu, kamış yan ürünleri vb.
SEKTÖRÜN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
SORUN-1Sazlıklarda kesim yapan kişi sayısının çok az olması nedeniyle, kısıtlı hammadde tedariki ihracatta diğer ülkelerle rekabet şansını azaltmaktadır.
ÇÖZÜM: İstihdam sağlamak amacıyla yasaklanan makine kesiminin; şu an kesim yapacak kişi bulunamadığından makine ile kesim yasağının kaldırılması.
SORUN-2 Sazlıktan kesilen kamış ve hasır gibi otların kurutulmak ve sonrasında depolamak için geniş alanlara ihtiyaç duyulması.
ÇÖZÜM: Sazlıktan kesilen kamış ve hasır gibi otların kurutulmak ve sonrasında depolamak için kamuya ait alanların tahsisinin kolaylaştırılması.
SORUN-3 Kuşlar için ayrılan bölgelerde kesim yapılmasının yasaklanması o bölgedeki kamış ve hasır gibi bütün otların tazelenmesini engellemekte kuşların barınmasını da zorlaştırmaktadır. Ayrıca kesilmeyip biriken ot yığınları tabanda birikip çürüyerek sazlığa ve çevreye karbon gazi salınması nedeniyle zarar vermektedir.
ÇÖZÜM: Avrupa da yapıldığı gibi kullanılsın kullanılmasın sazlıktaki bütün otların her yıl kesiminin yapılarak sazlıktan çıkarılması.
SORUN-4 Sürdürülebilirlik ve kalite standartlarındaki eksiklikler.
ÇÖZÜM: Sazlık zeminine zarar vermeyen ekipmanlarla kesim yapılması ulusal ve uluslar arası pazar payının artışına, ülke ekonomisine ve istihdama katkı sağlar.
Orakla kesim Günlük kesim 70 ila 100 bağ olup Diğer Ülkelerde kamış Kesim Makine İle yapılmakta ve Kamış Kesim Günlük 1500 bağdır.
TÜRKİYENİN HASIRCISI VE
Sektörü ayakta tutmaya gayret eden Türk Firması Tunalar Kamış :
Tunalar Kamış, bölge halkının gelir seviyesinin artırılması ve İstihdama katkı sağlanması amacı ile 1985 yılından beri faaliyet gösteren ticari bir işletmedir. Yönetim Kurulu Başkanı: Mehmet Tuna
Tunalar Kamış şirketi, aynı zamanda Kamış ticaretine 1985 yılında başlayan İlk Türk Firması olma özelliği de bulunmaktadır. Şirket Merkezi: Kayseri-Develi Sindelhöyük yenice Mahallesi
Tunalar Madencilik İnş. Nak. Taah. San ve Tic Limited Şirketi tarafından Sultan Sazlığı ve civarında yetişen Kamış, Hasır, Berdi Otu, Kındıra Otu, iplik Otu, Kıyan Otu, Kova Otu gibi önceleri atıl vaziyette olan ve hiçbir girdi maliyeti olmadan sazlık alanda yetişen otsu bitkilerin toplanarak sınıflandırıp, taleplere uygun kalitede tasnif edilerek pazarlanması sağlanmaktadır.
1985 Yılında sektörde ticari hayata atılan Tunalar Kamış firması, Yurt içi ve yurt dışında kamış ve hasır ürünlerinin kullanım alanları ile talepleri göz önünde bulundurup Ar-Ge çalışmaları başlatarak ürün çeşitliliğini artırdı. Firma hammadde satışı dışında ilk olarak 1995 yılında dokuma yaparak kamış hasır üretimine başladı
2002 yılında unutulmaya yüz tutan ve betonlaşma yolunda ilerleyen inşaat sektöründe kamış çatı imalatına başlandı.
2009 yılında kamış izolasyon levhalar üreterek doğal izolasyon ürünleri elde etmeye başladı. 2010 yılından sonra özellikle yurt içi ve yurt dışında otel, restoran ve konaklama tesisleri, peyzaj sektörü, tarihi ve turistik mekanlarda mekânsal donatılarda kullanılmaya başlanan sazlık ürünleri her geçen gün pazar payını ve kullanım alanını artırmaktadır.
Son yıllarda Halk Eğitimi Merkezleri aracılığı ile el sanatları ve hasır örmeciliğinin bölgede gelişimine katkı sağlandı.